13 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 13/09

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ: 164

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΧΟΛΗ : 89

ΛΕΥΚΑ: 3



ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Βρισκόμαστε εδώ την στιγμή που πάνω από 300 σχολές σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σε πλήρη αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ-ΔΝΤ ως βασικοί εκφραστές του κεφαλαίου. Στις 24 Αυγούστου, το ενοποιημένο αστικό μπλόκ εξουσίας(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΛΑΟΣ) μέσω της ψήφισης του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σαν συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, κύρηξε τον πόλεμο στην σπουδάζουσα νεολαία σε πλήρη αντιστοίχιση με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος παρά την κοινωνική δυσαρέσκεια και τις ανάλογες κινητοποιήσεις. Η επίθεση της πολιτικής αυτής είναι ευρύτερη και έχει ξεκάθαρη στόχευση: ένταση λιτότητας, παραπέρα συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της νεολαίας, γκρέμισμα κάθε εργασιακού δικαιώματος και κοινωνικής παροχής. Αυτό μεταφράζεται με την υλοποίηση του διαβόητου εφαρμοστικού νόμου, την εκκίνηση συλλογής των έκτακτων εισφορών το Σεπτέμβριο, την διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και την προετοιμασία ξεπουλήματος -μέσω ιδιωτικοποιήσεων- ενός τεράστιου μέρους της δημόσιας περιουσίας.

Για εμάς αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της δεν έχει σε καμία περίπτωση τη συναίνεση του λαού. Δε μπορεί να ορίζει τον τρόπο που θα σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε, δεν μπορούν οι καλοπληρωμένοι υπόδουλοι του σάπιου συστήματος να αποφασίζουν για το μέλλον μας. Τώρα είναι η ώρα για γενίκευση των αγώνων με όπλα τις απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις μέχρι τις νίκες που θα ορίσει το ίδιο το κίνημα.

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ - Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Η πρωτοφανής συναίνεση των τριών κομμάτων αποκαλύπτει τη βαθύτερη επιδίωξη όλων των δυνάμεων του συστήματος για υπέρβαση της κρίσης σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας. Στην εποχή της κρίσης η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν είναι παρά ένα μέρος της γενικευμένης επίθεσης σε όλα τα πληττόμενα κοινωνικά κομμάτια. Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στην δημιουργία ενός «νέου» πανεπιστημίου που πλέον θα είναι «υγιές» με όρους αγοράς και θα λειτουργεί ως εργοστάσιο παραγωγής μελλοντικών εργαζομένων. Εργαζομένων φθηνών, ευέλικτων, άμεσα παραγωγικών, ειδικευμένων, πειθήνιων και παράλληλα χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις. Με λίγα λόγια, εργαζομένων πολύ πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμων από την εργοδοσία, εργαζομένων της επισφάλειας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, του συμφώνου πρώτης απασχόλησης. Το κατ’ επίφαση δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο θα είναι και με τη βούλα ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο που θα λειτουργεί με τους πλέον αγοραίους όρους, και με τους φοιτητές να μην έχουν κανέναν λόγο πια σε αυτό. Θα είναι σε τελική ανάλυση ούτε δημόσιο ούτε δωρεάν ούτε Πανεπιστήμιο.

Ο εκτρωματικός νόμος της Διαμαντοπούλου, φέρνει τα εξής:

Τσάκισμα-κατακερματισμός των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής.

Το ν/σ διασπά επί της ουσίας την ενιαιότητα των τίτλων σπουδών με την εισαγωγή τριών διαφορετικών κύκλων φοίτησης (bachelor, master, διδακτορικό) και την συγκρότηση μονοετών και διετών κύκλων σπουδών. Εισάγει τον φοιτητή σε μια πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία σπουδών καθώς αντικαθιστά το πτυχίο με τον λεγόμενο φάκελο ατομικών προσόντων που θα γεμίζει με πιστωτικές μονάδες. Μέσω των πιστωτικών μονάδων, η γνώση και η αξία του εργαζομένου μεταφράζεται σε απλούς αριθμούς(!). Αν οι αριθμοί δεν βγαίνουν θα πρέπει να ανανεώνουμε διαρκώς του τίτλους σπουδών μέσω του προγράμματος δια βίου μάθησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Ακόμα ένα στοιχείο είναι η εισαγωγή μέσω κατατακτήριων εξετάσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας πράγμα που εκτός από την de facto αναγνώριση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, έρχεται να ενοποιήσει τα επί μέρους εκπαιδευτήρια (είτε είναι πρώην ιδιωτικά, είτε πρώην δημόσια, είτε δια βίου μάθησης) σε ένα τεράστιο super market πιστωτικών μονάδων και εργατικών δεξιοτήτων.

Ένταση επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας

Διευρύνεται με το νέο νομοσχέδιο η λογική των αγοραίων κριτηρίων εντός των πανεπιστημίων και ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία στο εσωτερικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ συνδέεται άμεσα με την ανταπόκριση στα κριτήρια της αξιολόγησης. Προφανώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της περικοπής της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τη στρατηγική του κράτους και με τις επιδιώξεις της αγοράς. Όχι μόνον αυτό, αλλά το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμα και τη χρηματοδότηση θέσεων καθηγητών και γνωστικών αντικειμένων από ιδιώτες, μετατρέποντας έτσι τα φοιτητικά αμφιθέατρα σε άμεσο προθάλαμο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Πιο απλά μιλάμε για ένα εργοστάσιο παραγωγής του εμπορεύματος-έρευνα( αυτό εξαλείφει ακόμα και χρόνιες αυταπάτες περι ουδετερότητας της «καλής» και «αγνής» έρευνας!).

Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τα παραπάνω, με βάση την λειτουργία των ιδρυμάτων με όρους αγοράς δηλαδή εσόδων/εξόδων, ανοίγει τον δρόμο για την εισαγωγή διδάκτρων, περικοπή δωρεάν συγγραμμάτων, κλείσιμο εστιών και κατάργηση κάθε είδους φοιτητικής μέριμνας όπως είναι και η νέα εγκύκλιος για το πάσο. Τέλος, εισάγονται να φοιτητικά δάνεια που θα συνδέονται με την απόδοση των φοιτητών και την προσφορά εργασίας των εντός του πανεπιστημίου. Επί της ουσίας, πραγματοποιείται η πλήρης μετακύλιση των εξόδων φοίτησης/κατάρτισης στους φοιτητές/καταρτιζόμενους.

Κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων

Οριστική κατάργηση του Ασύλου ως κατάκτηση των κινημάτων και εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Η κατάργηση του ασύλου, επί της ουσίας αποτελεί ευθεία κατάργηση των αγώνων της μεταπολίτευση, των πιο χρυσών σελίδων της σύγχρονης ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας, και μια συνέχεια της έντασης της καταστολής απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τους αγώνες κάθε πληττώμενου κομματιού της κοινωνίας του λαού και της νεολαίας, των μεταναστών και των εργατών. Προβλέπεται η κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης. Αναιρείται έτσι η δυνατότητα του πιο μαζικού κομματιού εντός του πανεπιστημίου, των φοιτητών, να έχει λόγο για το πώς σπουδάζει και πως ζει μέσα σε αυτό. Έτσι εντός των Συμβουλίων Διοίκησης, τον κυρίαρχο λόγο τον έχουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών, πρεσβεύοντας έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το νέο πανεπιστήμιο γι αυτούς, τους επενδυτές.

Εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών

Στην εποχή που όλο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται για να τελειώσουν τις σπουδές τους, το υπουργείο θα διαγράφει φοιτητές μετά από ν + 2 χρόνια. Το παραθυράκι για 2ν για τους εργαζόμενους φοιτητές αποτελεί κοροιδία καθώς η πλειοψηφία τους εργάζεται με όρους μαύρης ελαστικής εργασίας, αρα δεν μπορεί να αποδείξει ότι εργάζεται. Εισάγονται διαγραφές μετά από αποτυχημένες εξεταστικές ενώ κάθε κινητοποίηση θα σημαίνει χαμένες εξεταστικές και χαμένα εξάμηνα καθώς και οι φοιτητές που θα υπερασπίζονται τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων θα απειλούνται με άμεση διαγραφή. Ο φοιτητής θα μαθαίνει, μέσα από τη φοιτητική του ζωή, να υπακούει στον από πάνω του και να μην διεκδικεί ούτε τα αυτονόητα στη ζωή του(σαν μία αναπαράσταση της εντατικοποιημένης εργασίας), όπως ακριβώς θέλουν να είναι ο σύγχρονος πειθήνιος εργαζόμενος στα χρόνια της κρίσης.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Προφανώς ο αγώνας μας δεν θέλουμε να είναι φοιτητοκεντρικός. Επιδιώκουμε την σύνδεση με ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια βρίσκοντας δεσμούς σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στον ευρύτερο εκπαιδευτικό χώρο(από το προσωπικό καθαρισμού ως τους δασκάλους και καθηγητές σε όλη την εκπαίδευση) και τελικά την σύνδεση με όλους τους από κάτω : μαθητές, φοιτητές, μετανάστες, εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους. Αν από την σκοπιά μας έχουμε κάποιο χρέος, τότε αυτό δεν είναι η εθνική ομοψυχία, είναι η άμεση κριτική όλων των θεσμών αυτού του κόσμου με όρους κινήματος και η δημιουργία ενός επιθετικού μετώπου απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τους εκφραστές/συμμάχους της.

Το φοιτητικό κίνημα από κοινού με το μαχόμενο εργατικό κίνημα και με όλα τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας θα δώσει τον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου και τη σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ και ΔΝΤ καθως και του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που της γεννά. Το φοιτητικό κίνημα πρεπει να θέσει ως στοχο να πυροδοτήσει ευρύτερες κοινωνικές συγκρούσεις με καθε κομμάτι της κοινωνίας που έχει υλικο συμφέρον να παλέψει. Με αυτή την έννοια και με αυτή τη πολιτική στοχοθεσία θα βρεθούμε πλαι στο κίνημα των πλατειών αλλά και πλάι σε κάθε άλλο αγωνιζόμενο κλάδο, κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε!!!

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ

ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της. Οι αγώνες ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στην Ελλάδα δεν ξεκίνησαν από το μηδέν. Έρχονται να πιάσουν το κόκκινο νήμα από το ΄79 ενάντια στον νόμο 8.15, το 90-΄91 απέναντι στον κοντογιαννόπουλο, το 98 ενάντια στην μεταρρύθμιση αρσένη, ως τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του ΄06-΄07.

Όσοι ψάχνουν για υποστηρικτές του “παλιού καλού Πανεπιστημίου”, της πρότερης κατάστασης κτλ, δεν θα τους βρούνε στο τωρινό αναπτυσσόμενο φοιτητικό κίνημα. Εμείς παλεύουμε από τη σκοπιά του μέλλοντος, για μια άλλη παιδεία σε μια άλλη κοινωνία κάτι που απαιτεί την ευθεία ρήξη με το υπάρχον σύστημα της εκμετάλλευσης της φτώχειας και της ανεργίας.

Δεν συναινούμε. Δεν υποχωρούμε. Δεν τρομοκρατούμαστε. Θα νικήσουμε!!!

Απαιτούμε:

  • Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Καμία σκέψη για εφαρμογή του.

  • Ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης που θα συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια μας, ως βασικοί εκφραστές της πολιτικής του κεφαλαίου. Ανυπακοή και ρήξη με την πολιτική και τις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Έξω η τρόικα.

  • Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος.Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

  • Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία που ορίζει πρώτο μισθό τα 592€

  • Καμία ανταποδοτική-επιχειρηματική λειτουργία

  • Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμμάτων. Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών.

  • Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)

  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.

  • Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολώνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γινεί η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης

  • Καμία σκέψη για δίδακτρα-Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.

  • Καμία σκέψη για αύξηση της θητείας

  • Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Κάτω ο τρομονόμος.



Διεκδικούμε:

  • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις.

  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς οριζόντιους και κάθετους διαχωρισμούς.

  • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.

  • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. . Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μείωση του εργάσιμου χρόνου. Κανένας άνεργος- απαγόρευση των απολύσεων – μόνιμη και σταθερή εργασία.

  • Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.

  • Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες



Αποφασίζουμε:

  • Κατάληψη της σχολής μέχρι την Τρίτη 20/9 και νέα γενική συνέλευση την ίδια μέρα στις 13:00

  • Συντονιστική επιτροπή υλοποίησης πλαισίου την Τετάρτη 14/09 και ώρα: 15:00

  • Κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών της πρυτανείας για την δωρεάν διανομή του πασο

  • Πανεκπαιδευτική διαδήλωση την Πέμπτη 8/9 σε συντονισμό με τους υπόλοιπους συλλόγους.

  • Άνοιγμα της εστίας την Παρασκευή για δωρεάν σίτιση

  • Κατάληψη ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού το Σάββατο 18/9 για την εξώστρεφη παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων

  • Ανασυγκρότηση, βελτίωση και διεύρυνση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων πάνω στις Γενικές Συνελεύσεις. Καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις Συντονιστικές Επιτροπές Κατάληψης να συζητήσουν για τη δημοκρατική ανασύγκροτηση του Οργάνου.

  • Καλούμε σε διοργάνωση εξώστρεφων δράσεων ενημέρωσης και στη δημιουργία κέντρων αγώνα του Φοιτητικού Κινήματος

  • Συμμετοχή και στήριξη στις πλατείες

  • Κοινές συνελεύσεις και διαδικασίες με όλα τα πληττώμμενα κομμάτια του Πανεπιστημίου