9 Νοεμβρίου 2011

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ… ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ!


Ο τρόπος με τον οποίο έχει αρχίζει να εφαρμόζεται ο εκτρωματικός νόμος Διαμαντοπούλου όπως όλα δείχνουν θα είναι ανάλογος με τον τρόπο ψήφισης του, και με κάθε άλλο νόμος της σύγχρονης χούντας-Ε.Ε.-ΔΝΤ,δηλαδή πραξικοπηματικός. «Ναι» στο κάλεσμα της Διαμαντοπούλου είπαν συνταξιούχοι καθηγητές, τέως πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, γνωστοί για τις θέσεις τους υπέρ της εφαρμογής του νόμου και καθηγητές που συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανακοινώσει πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και στα υπόλοιπα Ιδρύματα που έδειξαν «ανυπακοή» (από όλα τα Πανεπιστήμια, μόνο τέσσερα ανταποκρίθηκαν) καθώς οι προθεσμίες έχουν γίνει ασφυκτικές. Αυτές οι επιτροπές θα έχουν ως σκοπό την εκλογή των οκτώ εσωτερικών μελών των 15μελών Συμβουλίων μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Τι είναι τα συμβούλια διοίκησης;


Η διοίκηση του πανεπιστημίου με το νέο νόμο-πλαίσιο περνάει στο Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο απαρτίζεται από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (8 μέλη), και από εξωτερικούς παράγοντες. Οι εξωτερικοί παράγοντες προφανώς δεν θα είναι γενικά εργαζόμενοι, νεολαίοι ή…νοικοκυρές αλλά εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, των καλλικρατικών δήμων κ.α. Στο συμβούλιο θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών εκλεγμένος από ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που δείχνει και το μέλλον που ετοιμάζουν για την πολιτική υπόσταση των φοιτητών, αυτή της «γλάστρας» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αυτή Το Συμβούλιο Διοίκησης θα έχει όλες τις βασικές αρμοδιότητες σύμφωνα με το νομοσχέδιο μεταξύ των οποίων: 
  1. το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης και διαμόρφωσης της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Ιδρύματος (συνεργασίες με επιχειρήσεις, προσέλκυση επενδύσεων) 
  2. η έγκριση του προϋπολογισμού και του απολογισμού 
  3. η εκλογή πρύτανη και προέδρου και κοσμητόρων και manager(το ΝΠΙΔ). Έτσι λοιπόν η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου και η παρέμβαση παραγόντων του κεφαλαίου αποκτά θεσμική κατοχύρωση. 
Μέσα στους πρώην πρυτάνεις και καθηγητές που απαρτίζουν τις επιτροπές βρίσκεται και ο καθηγητής του τμήματος μας, Χατζηθεοδώρου πρώην πρύτανης του Παν. Πάτρας, γνωστός άλλωστε για την ακαδημαϊκή του εμβέλεια με τις σπουδές στο Puerto Rico… Το καθηγητικό μπλοκ των Π/Μ αποδεικνύει ότι βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία της αντίδρασης είτε με ανακοινώσεις καταδίκης των καταλήψεων και υπεράσπισής του νόμου είτε ως εφαρμοστές της αντιλαϊκής πολιτικής. Σαν το μακρυ χέρι του υπουργείου και σαν κυβερνητικός εγκάθετος ο κ. Χατζηθεοδώρου έρχεται να εφαρμόσει τον νέο νόμο κόντρα στις ανάγκες και στην θέληση των φοιτητών.
Είναι ξεκάθαρο πως η ομαλότητα που τόσο σθεναρά προασπίζονται οι καθεστωτικές παρατάξεις(ΠΑΣΠ,ΔΑΠ), τον μόνο που ευνοεί είναι το Υπουργείο να εφαρμόσει τον πιο αντιδραστικό νόμο της μεταπολίτευσης στην Παιδεία. Με τον αναβαθμισμένο ρόλο που καλείται να έχει σήμερα το φοιτητικό κίνημα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να οξύνει τις δράσεις τόσο για την μη εφαρμογή του νόμου, (συμβούλια διοίκησης, πληρωμή βιβλίων) όσο και και για την αναζωπύρωση και αναβάθμιση του ίδιου του μετώπου των καταλήψεων ως μέσο πίεσης και πολιτικής ζύμωσης και ανώτερης πολιτικής συγκρότησης του κινήματος για την ανατροπή.
Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις πολιτικές του διαδικασίες θα μπλοκάρουν έμπρακτα κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου όπως και τα συμβούλια διοίκησης και με συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες οι φοιτητές μαζί με το μαχόμενο εργατικό κίνημα με καταλήψεις διαρκείας και απεργίες θα καταφέρουν να συγκρουστούν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ