2 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ… ΣΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΑΧ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΚΛΑΝΑ

Τζ.Πανούσης

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να έχουμε προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το σχέδιο είναι χιλιοπαιγμένο. Η εναλλαγή του κυβερνητικού θίασου, που θα προσπαθήσει να οδηγήσει στην εκτόνωση της εργατικής τάξης και της νεολαίας και στη διαώνιση της πολιτικής που μας έχει γονατίσει. Το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος ήταν καταδικασμένο να αποτύχει απο την πρώτη στιγμη που ακούστηκε. Ο λαός δεν αφήνει περιθώρια σε τέτοιες λογικές, και αγωνιά να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του.
Το δημοψήφισμα για την δανειακή σύμβαση αποτελεί (πέρα απο το κύκνειο άσμα) ενα ακόμα εκβιαστικό μέσο της κυβέρνησης, θέτοντας το ψευτοδίπολο : δάνειο η χρεωκοπία. Επί της ουσίας ετοιμάζουν για το λαό το ρόλο του κομπάρσου σε προηλλειμένες αποφάσεις, φορτώνοντας του στη συνέχεια το βάρος της ευθύνης για ενδεχόμενη χρεωκοπία. Ήδη λίγες ώρες μετα την ανακοίνωση του απο τον πρωθυπουργό, η ΕΕ με εκφραστή τον Juncker (πρόεδρο της Eurogroup), αναφέρει ότι σε περίπτωση που οι Έλληνες πουν όχι, τότε δεν αποκλείεται η χρεωκοπία. Ο εκβιασμός της ΕΕ συνεχίζεται μέσω της Μερκελ και του Σαρκοζί, οι οπόιοι απογοητευμένοι απο την στάση του προωθυπουργού, δηλώνουν αποφασισμένοι να υλοποιήσουν το σχέδιο «εθνικής σωτηρίας».
Το δημοψήφισμα είναι η αρχή. Αερολογίες, φήμες αλλά και κύκλοι του αστικού συνασπισμού εξουσίας (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ), συζητάνε για κυβέρνηση εθνικής αποδοχής, αλλά και δυνάμεις της καθεστωτικής αριστεράς είτε προτείνουν αριστερή συγκυβέρνηση συνεργασίας είτε ζητάνε επίμονα εκλογές για να αποτυπώσουν τους συσχετισμούς και την οργή της λαϊκής τάξης. Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα θα τις είχαν κάνει παράνομες έλεγε ο Μαρξ. Από αυτή τη σκοπιά όσο αυτονότη είναι από την πλευρά μας η πολιτική παρέμβαση σε αυτές, άλλο τόσο αυτονόητο είναι ότι η αριστερά δεν θα πρέπει να εγκλωβίζεται σε τέτοια μονοπάτια. Είναι επομένως τραγικό η επίσημη αρίστερα και στις δύο της εκδοχές(ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) να εξαντλεί την πολιτική της πρόταση στο αίτημα για εκλογές, αγνοώντας την αγωνία και το άγχος του λαού, να περάσει απο την λογική της ανάθεσης στην δράση,και αγνωόντας ότι τόσα χρόνια η διεξαγωγή εκλογών ήταν το όπλο του αντιπάλου για να ανσωματώσει τη λαική οργή(π.χ. Μάης 68) ακριβώς επειδή το παιχνίδι παίζεται με τους δικούς του όρους.
Ευρύτερα θεωρούμε ότι καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, δεν μπορεί να προασπιστεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Ακόμα και μια αριστερή όπως επικαλούνται πολλοί κυβέρνηση, εκτιμούμε ότι είτε θα απορροφηθεί απο το «μαύρο μέτωπο» ΕΕ – ΔΝΤ-κεφαλαίου (π.χ. κυβέρνηση Αλιέντε στη Χιλή), είτε θα συμπαρασυρθεί απο την όργη και τον ξεσηκωμο του λαού, τα οποία θα έχουν αποκτήσει στοχευμένα επαναστατικά χαρακτηριστικά ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.
Καμία κυβέρνηση και κανένα δημοψήφισμα ή εκλογές λοιπόν. Η απάντηση σε αυτά τα ψευτοδίπολα ακούει στο όνομα ανατροπή. Ανατροπή της κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ,και της πολιτικής τους από τους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, έξοδος απο τους δυνάστες της ΕΕ και του ευρώ. Διαγραφή του χρέους εθνικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων υπό τον έλεγχο της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Όλα τα παραπάνω, θα υλοποιηθούν με όρους αντικαπιταλιστικούς, με γνώμονα το συμφέρον του λαού και της νεολαίας, και υπό την δύναμη των αγώνων τους και όχι με τους όρους του κεφαλαίου. Έτσι και αλλιώς είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι μόνο μέσα από ένα τέτοιο δρόμο οι «από κάτω» κατάφεραν να επιβάλλουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, και να καθορίσουμε οι ίδιοι το μέλλον μας, αποδευσμένοι απο τον καπιταλιστικό βιασμό που δεχόμαστε απο την κυβέρνηση- Τρόικα.

Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη