19 Δεκεμβρίου 2011

ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ… ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ!


Η πραξικοπηματική συγκυβέρνηση των δύο βασικών αστικών κομμάτων Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ με το φασιστικό ΛΑΟΣ αποκαλύπτει ότι δεν μπορούσε να κυβερνήσει πλέον άλλο από μόνη της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε φθαρεί και απονομιμοποιηθεί απ' τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και αντιστάσεις. Ταυτόχρονα όμως, η συσπείρωση αυτή της αστικής τάξης σε μια γραμμή ψήφισης και εφαρμογής της Δανειακής Σύμβασης και των νέων μνημονίων, αποκαλύπτει το βάθος και το εύρος της νέας ακόμα πιο βάρβαρης επίθεσης που προωθεί ο αστικός συνασπισμός εξουσίας. Η επιλογή του τραπεζίτη Παπαδήμου είναι άλλωστε ενδεικτική και συμβολική για τα συμφέροντα που έρχεται να εξυπηρετήσει η νέα κυβέρνηση. Ήδη με την ψήφιση του εκτρωματικού προϋπολογισμού, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα προβλέπει περαιτέρω μείωση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις και των πόρων για την υγεία και την παιδεία, ο λαός και η νεολαία μπαίνουν για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο της επίθεσης. 
Έτσι και στο νέο αυταρχικό Πανεπιστήμιο της αγοράς, που θεσμοθετήθηκε και επίσημα πλέον με το νόμο Διαμαντοπούλου, τα πάντα διαμορφώνονται έτσι ώστε να παράγεται κέρδος για το κεφάλαιο, οι φοιτητές γαλουχούνται στο να σκύβουν το κεφάλι και να είναι έτοιμοι για την αυριανή τους εργασιακή προοπτική, ενώ οι παροχές προς αυτούς διαρκώς μειώνονται (συγγράμματα, πάσο, σίτιση στέγαση). Τα ιδρύματα πλέον με τη μειωμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο, η οποία μάλιστα θα είναι ανάλογη με την αξιολόγησή τους, που θα τα αναγκάζει να λειτουργούν σαν Α.Ε. και να αναζητούν παντού τρίτους οικονομικούς πόρους, θα επιχειρήσουν να έχουν κέρδος και από τις εστίες με την επιβολή ενοικίων και την εισαγωγή ακαδημαϊκών ανταποδοτικών κριτήριων για τη διαμονή των φοιτητών σε αυτές. Αυτή τη στιγμή η Εστία του Πανεπιστημίου της Πάτρας βρίσκεται στον αέρα αφού από τις αρχές του 2012 δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησης και λειτουργίας της ενώ οι καθαρίστριες είναι απλήρωτες εδώ και τρεις μήνες, αβέβαιο είναι το μέλλον των 42 εργαζομένων της Εστίας, εάν δε λειτουργήσει, από το Γενάρη και αμφίβολη είναι η παραμονή των φοιτητών που μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων, που ήταν νοικιασμένα από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (το οποίο καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στα πανεπιστημιακά ιδρύματα χωρίς βέβαια και με τους ανάλογους πόρους).
Οι πρυτανικές αρχές απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι παίζουν με μεγάλη επιτυχία το ρόλο της εντεταλμένης υπηρεσίας του Υπουργείου στο πανεπιστήμιο και ότι με ιδιαίτερη προθυμία έρχονται να σιγοντάρουν την πολιτική της σύγχρονης χούντας κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ όταν προφασίστηκαν έλλειψη απαρτίας στην τελευταία Σύγκλητο, στην οποία υπήρχε κινητοποίηση από εργαζομένους και φοιτητές της εστίας, προκειμένου να μη συζητηθεί το ζήτημα της εστίας.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο ανακοινώνει ότι όσα ιδρύματα αρνούνται να εφαρμόσουν το νέο νόμο(δηλαδή να στηθούν τα Συμβούλια Διοίκησης) θα λάβουν από τον προϋπολογισμό του 2011 μόνο το 50% του συνολικού ποσού των δαπανών και το υπόλοιπο μόλις εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος 4009/2011, θέτοντας έτσι το εκβιαστικό δίλλημα ότι ή θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος ή τα ιδρύματα θα αφεθούν να πέσουν στον Καιάδα. Την ίδια εκβιαστική και κατάπτυστη στάση έχουν και οι κυβερνητικοί εγκάθετοι, όπως ο καθηγητής του τμήματός μας Χατζηθεοδώρου, πρόεδρος της επιτροπής εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης στην Πάτρα που με ανακοίνωση του, ζητά επί της ουσίας υποστηρικτές στο έργο του, μέσω υπογραφών θα καλεί κάθε μέλος ΔΕΠ να εκφράσει τη θέση του σχετικά με την επιτροπή, σαν μια σύγχρονη δήλωση πολιτικών φρονημάτων.
Το τμήμα μας βέβαια φημίζεται για το πρωτοπόρα αντιδραστικό μπλοκ καθηγητών του που είτε βγάζει ανακοινώσεις καταδίκης των καταλήψεων και υπεράσπισης του νόμου είτε αποτελεί έναν από τους καλύτερους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής. Ενδεικτική των πολιτικών πεποιθήσεων των καθηγητών μας είναι και η κατ εξακολούθηση συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις της ΔΑΠ ΝΔΦΚ για τους μηχανικούς, που μόνο αθώες δεν χαρακτηρίζονται αφού μετά το πέρας τους χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης σαν μπόνους συμπλήρωσης των πιστωτικών μονάδων. Χαρακτηριστικό των παραπάνω αποτελεί και η τελευταία γενική συνέλευση τμήματος όπου από τη μια αρνήθηκαν να συζητηθεί το ζήτημα της αναπλήρωσης της εξεταστικής των προπτυχιακών φοιτητών, σε μια λογική ρεβανσισμού και ποινικοποίησης των αγώνων των φοιτητών το προηγούμενο διάστημα, ενώ από την άλλη , την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώνονταν έξω από το ΤΣΜΕΔΕ απαιτώντας πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους και να παρθεί πίσω η αύξηση στις εισφορές, μοίραζαν τα λεφτά (εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!!!) που έδωσε το ΤΣΜΕΔΕ στα εργαστήριά τους.
Σε όλη αυτή την επίθεση που δεχόμαστε εμείς επιλέγουμε το δρόμο του συλλογικού ανυποχώρητου αγώνα. Επιλέγουμε το δρόμο που δείχνει ο ηρωικός αγώνας των εργατών της ελληνικής Χαλυβουργίας που με τη διαρκή απεργία τους αντιστέκονται στη βάρβαρη πολιτική της κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής καλούμε όλα τα πληττόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης ενάντια στον εκτρωματικό νόμο πλαίσιο, όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του νέου σύγχρονου σφαγείου συγκυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου θα ανατραπεί! Αντιμέτωποι με τη διάλυση της εργασιακής μας προοπτικής και την προσπάθεια διαγραφής μας συνολικά ως γενιά απαντάμε με μαζικούς-ανυποχώρητους αγώνες.

  • ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΙΣ 19/12 ΣΤΙΣ 13:00


  • ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ