25 Ιανουαρίου 2012

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26/1


Από το Σεπτέμβρη που ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου, οι φοιτητικοί σύλλογοι δίνουν μια μεγάλη μάχη για να μην εφαρμοστεί και τελικά να ανατραπεί. Σε μια συγκυρία, που οι πολιτικές τόσο της σημερινής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου οδηγούν σε μαζική εξαθλίωση τους εργαζομένους αλλά και διαμορφώνουν το χειρότερο μέλλον για τη γενιά μας, ο αγώνας για την ανατροπή του νέου νόμου και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι πολύ σημαντικός για το σύνολο της κοινωνίας. 
Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν έχουν παρατήσει τα όπλα, και δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου. Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα πρωτοστατούν στη ματαίωση των εκλογών για τα συμβούλια διοίκησης, που είναι το πρώτο κομμάτι του νόμου που προσπαθεί να εφαρμόσει το υπουργείο. Από ότι φαίνεται όμως, η κυβέρνηση έχει και συμμάχους εντός του πανεπιστημίου, διαφορετικά δεν εξηγείται η επιμονή των πρυτανικών αρχών στην τελευταία σύγκλητο (19/1) να συζητήσει τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και ενώ το υπουργείο δεν έχει καν δώσει οδηγία στα πανεπιστήμια να προχωρήσουν στην εφαρμογή αυτής της τομής! Τα προγράμματα αυτά είναι μια πτυχή του νόμου που αναγκάζει τους αποφοίτους να σπουδάζουν για όλη τους τη ζωή, με στόχο την συνεχή επανακατάρτιση, σε υπερεξειδικευμένα πακέτα γνώσης, με βάση της ανάγκες των εργοδοτών. Ο νέος νόμος μάλιστα προβλέπει και δίδακτρα για τα προγράμματα αυτά. Αποτελεί δηλαδή μια διάταξη που επλι της ουσίας επισημοποιεί ότι τα πτυχία δεν θα εγγυώνται κανένα επαγγελματικό δικαίωμα στους αποφοίτους. Το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών πιστό στο ρόλο που έχει όλο αυτό τον καιρό (βλ. Εξεταστική Σεπτεμβρίου, Συγγράμματα πρώτου έτους κλπ) έσπευσε και στις 12 Ιανουαρίου πέρασε κάτω από το τραπέζι την έγκριση προγράμματος με τίτλο «Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι που βρισκόντουσαν μαζικά στη σύγκλητο, ζήτησαν το αυτονόητο: να μη συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Και κάπου εκεί άρχισαν οι μάσκες να πέφτουν: όχι μόνο ακούσαμε καθηγητές μας να υπερασπίζονται την εργασιακή περιπλάνηση και τη δια βίου μάθηση (αυτή είναι για αυτούς η «προοδευτική και σύγχρονη» λειτουργία που πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια από δω και πέρα) αλλά παρακολουθήσαμε τον πρύτανη σε στιγμές αποκαλυπτικές για το πραγματικό του ρόλο.
Οι χαρακτηρισμοί «σύμμαχοι του υπουργείου» και «εγγυητές της εφαρμογής του νόμου» στους φοιτητικούς συλλόγους, που είναι το μοναδικό κομμάτι της εκπαίδευσης που αγωνίζεται ενάντια στις εκπαιδευτικές πολιτικές το τελευταίο διάστημα, έχουν σα στόχο τη δημιουργία κλίματος μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτοί που όπως μας έλεγαν «κόπτονται» για την «ακαδημαϊκή συνοχή και την ομοψυχία της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στο νόμο» , είναι οι ίδιοι που επιστρατεύουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, υπό το φόβο να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις για τη Δια Βίου Μάθηση. Είναι οι ίδιοι που από την αρχή της θητείας τους σαν πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών είναι υπεύθυνοι για τις πειθαρχικές διώξει απέναντι σε αγωνιστές, για το γεγονός ότι η εξεταστική για όλους τους φοιτητές ακόμα δεν έχει διασφαλιστεί, για την παρέμβαση τους σε διαδικασίες τμημάτων (είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της επιστήμης Υλικών). Ο ρόλος τους πλέον είναι ξεκάθαρος: είναι το μακρύ χέρι του υπουργείου στην προσπάθεια του να εφαρμόσει το νόμο και να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι όποιες αγωνιστικές κορώνες που κατά καιρούς έχουν βγάλει, αποδεικνύεται ότι έχουν επικοινωνιακούς και μόνο σκοπούς. 
Στη μάχη μας ενάντια στην εφαρμογή του νόμου είναι απέναντι μας!

Καλούμε σε μαζική παράσταση στην επόμενη σύγκλητο που γίνεται με το ίδιο θέμα την Πέμπτη 26/1