9 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ


Ρώσικη Επανάσταση ( Albert Rhys Williams)
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, υπενθυμίζοντας την πρώτη κινητοποίηση από γυναίκες εργαζόμενες σε εργοστάσια υφαντουργίας το 1857. Ήταν διαμαρτυρία απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μείωση του ωραρίου σε 10ωρο και μισθούς ίσους με αυτούς των αντρών, χωρίς εκμετάλλευση και διακρίσεις, κάτι που πλέον θεωρείται αυτονόητο όμως κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες και διαμαρτυρίες. Οι αγώνες συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια με διαδηλώσεις που χτυπήθηκαν άσχημα από την αστυνομία αλλά η γυναικεία πρωτοπορία διεκδίκησε την ισότητα των δύο φύλων και την αποδοχή της γυναίκας στην κοινωνία έτσι ώστε να έχει τα ίδια προνόμια με τον άντρα, δηλαδή την ελευθερία της. 



Κομπανί
Μετά από τόσα χρόνια συνεχίζεται η καταπίεση που υφίστανται εκατομμύρια γυναίκες με παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία χωρίς ανταμοιβή, στέρηση της εκπαίδευσης και της φροντίδας για τη μητρότητα. Μέσα από τις διαπραγματεύσεις με ΕΕ-ΔΝΤ, οι οποίες δεν γίνονται με αρχή την υπεράσπιση των λαϊκών απαιτήσεων, η συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ καταργεί τα κεκτημένα του λαού, ισοπεδώνοντας εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα προς όφελος της γυναίκας, όπως για παράδειγμα όταν αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης, κατάργηση πολλών επιδομάτων που έπαιρναν οι εργαζόμενες μητέρες και η ανεργία, ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό, να έχει φτάσει σε υψηλά ποσοστά οδηγώντας σε μαύρη εργασία και ωράρια εξουθενωτικά. Οι παροχές της κοινωνικής προστασίας όλο μειώνονται, αποσκοπώντας στις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις  και προφανώς όλα αυτά για την εξυπηρέτηση συμφερόντων του κεφαλαίου.
   Αυτή η μέρα λοιπόν δεν είναι ημέρα εορτασμού αλλά ημέρα με χαρακτήρα ταξικής πάλης και διεκδίκησης. Δεν θα μας δεις να δίνουμε τριαντάφυλλα σαν τους ΔΑΠίτες προσπαθώντας να σε κάνουμε να συμμετέχεις στο πανηγύρι. Για εμάς την «Ημέρα της Γυναίκας» γιορτάζουν όλοι αυτοί που αγωνίστηκαν ενάντια στους καταπιεστές τους.  Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο καλούμαστε όλοι να μην το βάλουμε κάτω, να συνεχίσουμε να παλεύουμε για όσα έχει κατακτήσει ο λαός αλλά και να απαιτήσουμε δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, για μια κοινωνία χωρίς καταπιέσεις και εκμετάλλευση. 
                             

                      αν.α.κίνηση – ε.α.α.κ.

                     όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις